” Beginnersfouten” deel 2 (fotograaf editie)

Beginners”fouten” deel 2!. We maken ze allemaal. En we maken ze in het begin écht allemaal onbewust. Zijn het fouten? Ja en nee. Wat ik “fout” vind kan voor jou werken of je eigen keuze zijn. 

Maar goed, je bent hier omdat je mijn beginnersfouten waarschijnlijk wilt weten, iets wilt leren of mijn mening wilt weten 😉 Haal uit deze blog wat voor jou werkt en ik ben na het lezen onwijs benieuwd of je deze fouten nu ook maakt, of hebt gemaakt en/of je iets aan mijn blog hebt gehad. Laat je het me weten?
Deel 1 staat al online en kun je vinden onder mijn blogs.  

Foto’s delen waar jij niet achter staat

Dit doen we allemaal. Toch die foto’s bewerken en aanleveren aan de klant waar jij toch niet helemaal achter staat en niet zo mooi vindt. En dit doe je waarschijnlijk alleen zodat de klant meer foto’s kan kiezen omdat je denkt dat je te weinig foto’s hebt aangeleverd. Of, je fotoshoot is niet helemaal gelukt zoals je in je hoofd had. De foto’s zijn niet allemaal mooi of zijn nét niet helemaal scherp of zelfs wazig, de kleuren zijn niet goed gelukt. Je krijgt ze niet goed bewerkt of je compositie is niet helemaal wat je wilde. Je doet ze er toch maar bij…want ze kiezen die toch niet! Toch? Of wel?

En weet je wat er gebeurt? De klant kiest precies DIE foto’s die jij er maar bij hebt gedaan om het op te vullen. En de klant deelt op social media ook precies DIE foto’s die jij het lelijkst vond. Alleen maar omdat jij extra foto’s wilde aanleveren. Smaken verschillen zullen we maar zeggen.

Je voelt hem al aan: Deel geen foto’s die jij zelf niet mooi vindt. Dan maar 10 foto’s minder gedeeld. Scheelt je ook een partij frustratie en je tijd die je kwijt bent in de bewerking. Niet gelukt? Weg ermee.

Te veel geld vragen als je net begint met fotografie 

En nee, dit betekent niet dat jij alles maar gratis weg moet geven. Ik noem geen namen, maar toen ik zelf echt net begon met mijn fotografie vroeg ik niet een mega hoog bedrag voor mijn foto’s. Ik wist namelijk dat mijn eerste camera en lenzen ook niet de allerbesten waren in mijn vakgebied en dat niet al mijn foto’s die ik schoot tijdens een fotoshoot perfect waren. De persoon in kwestie vond dat ik de fotografie markt kapot maakte en om zeep hielp: “Door jou kunnen fotografen zoals ik geen brood op de plank verdienen, je maakt de fotografie wereld kapot.”  Ik had op dat moment nog geen eigen bedrijf maar was wel opbouwend naar een bedrijf toe. Ik voelde me een beetje in het nauw gedreven en begon daar over na te denken. Eigenwijs als ik ben, gooide ik mijn tarieven niet omhoog door deze opmerking maar bouwde het op.

Te veel geld vragen als je net begint? Niemand kent jou. Je hebt geen mond op mondreclame. Je hebt nog weinig volgers op jouw social media pagina. (Ookal zegt dat niet altijd wat) Niemand gaat een bedrag van over de 300/350 euro of meer neerleggen voor een fotograaf zonder website en een lege Instagram pagina, ook al zijn je foto’s perfect. 

Maak je dan het fotografie wereldje kapot? Ja en nee. Voor iedere portemonnee is er een fotograaf en een klant. En is jouw bewerking nog niet perfect etc? Maak je nog wazige foto’s, is je klandizie nog niet op orde? Dan gaat niemand een hoog bedrag neerleggen. Ze kiezen wel een ander met meer ervaring. Begin met een lager bedrag en vul je portfolio aan. Je voelt vanzelf aan wanneer jouw tarieven omhoog kunnen. Waarschijnlijk word je beter in je bewerking, heb je een mooie website, komen de klanten vanzelf, schaf je een nieuwe camera aan, huur je misschien een ruimte en koop je een aantal mooie lenzen. 

Ik zeg ja, je maakt de fotografie wereld kapot als jij 100 euro voor een fotoshoot vraagt en al jaren een eigen bedrijf hebt waar alles op orde is en je veel aanvragen krijgt. Ik zeg nee als je net begint en opbouwend bent, maar je hoeft het ook echt niet gratis weg te geven. 

Bij een bedrijf heb je kosten. Abonnementen voor al jouw programma’s zoals Adobe, Microsoft, een platform waar jij je foto’s aanbiedt etc, een zakelijke bank, lenzen, camera’s, props, client closet jurken, een volledig ingerichte studio, BTW, inkomstenbelasting. Etc etc etc. 

En vergeet niet, je spullen slijten. Je rijdt met je auto naar locaties. Je hebt contact in de voorbereiding met je klant, stuurt e-mails, rijdt naar locatie, hebt een fotoshoot, rijdt terug, bent uren aan het bewerken, stuurt nog een e-mail, maakt misschien een preview, levert de foto’s aan, hebt erna nog contact met je klant. Uren tijd en externe kosten van een fotoshoot van 100 euro waar de helft van overblijft. 

Doe jezelf niet te kort en voel aan wanneer jouw tarieven omhoog kunnen. 

En dan gaan je tarieven omhoog!

Eh shit. Je hebt net je tarieven omhoog gegooid en nu blijven de aanvragen uit? En nu? Als jouw website, social media en foto’s op orde is dan komen de klanten vanzelf. 

En zo niet? Portfolio, portfolio, portfolio. Fake it till you make it. Makkelijk gezegd hè vanuit mijn kant? Gooi een advertentie eruit. Vraag je klanten om een review. Schrijf een blog 😉 Laat elke dag iets zien in je verhaal op je social media. Vraag je vrienden om foto’s te delen. 

Als klanten zien dat jij in november dit jaar, in januari voor het laatst een foto hebt gepost of dat jij al een jaar lang dezelfde foto’s op jouw website hebt staan, dan kiezen ze niet voor jou. Ze denken dat je bent gestopt, of dat je niet goed genoeg bent omdat je geen aanvragen krijgt. Zou jij een fotograaf boeken die nooit iets deelt? Het is een nieuwe wereld. Met alleen een website kom je er helaas niet meer. 

Had ik al gezegd dat een bedrijf runnen veel werk is? Je dacht zeker dat je alleen een fotograaf was die foto’s maakte ;)? 

Doe alles op jouw eigen tempo en de klanten komen vanzelf. Ik ben ook ergens begonnen en nog steeds opbouwend en hoop dat mijn “fouten” jou helpen om iets sneller professioneler te worden dan ik.  

error: De inhoud van deze pagina is beschermd!
Voornaam
Achternaam
Mobiel nr.*
User e-mail*
Service