Het is niet altijd wat het lijkt! (Fotograaf editie)

Fotograaf editie: Andere fotografen hebben zoveel boekingen en ik niet!

Herkenbaar? Jij post je rot. Zit hele dagen in je social media bubbel te kijken naar hoe goed anderen fotografen het doen. Ze zitten immers helemaal volgeboekt tot aan het einde van het jaar toch? En jij krijgt net 1 aanvraag per maand binnen als je geluk hebt. Je voelt je niet goed genoeg en baalt als een stekker. Jouw foto’s zijn toch net zo goed als van die andere fotograaf? Jij wilt ook helemaal volgeboekt zijn?

“Zijn mijn foto’s niet goed genoeg? Wat doe ik fout?“ 

Precies helemaal niets. Ik heb nu 3 jaar mijn eigen bedrijf en daarvoor was ik al jaren bezig met fotografie. Ik schrijf deze blog voor beginnende fotograferen. De reden? Dit gevoel was extreem herkenbaar. Het gevoel dat je foto’s niet goed genoeg zijn, geen bereik op social media en de aanvragen blijven uit.

Ben ik nu waar ik moet zijn met mijn bedrijf? Nee. Ook ik heb maanden waarin de fotografie aanvragen uitblijven of waar ik extreem veel moeite moet doen om mijn bereik omhoog te krijgen op bijvoorbeeld Instagram en Facebook. Ik heb ook maanden waar ik overloop en vaak “nee” moet verkopen omdat alle aanvragen ineens tegelijkertijd komen.

Tuurlijk willen we allemaal minimaal 10.000 volgers op Instagram, want dan krijg je veel aanvragen en bekendheid toch? 

Maar, heb jij weleens gekeken naar deze profielen? Niet alles is wat het lijkt. Ik krijg dagelijks aanvragen in mijn inbox: Follow for follow/ 1000 volgers voor 10 euro! Hele Whatsapp groepen waarin we elkaars foto kunnen liken zodat jouw foto in de eerste paar minuten heel veel likes krijgt en getoond wordt in het overzicht van Instagram. 

Ik doe hier niet aan mee. En weet je waarom niet? Het is hartstikke nep. Deze mensen gaan geen fotoshoot bij jou boeken. Hier zitten niet jouw potentiële klanten. Deze mensen brengen geen brood op de plank. Deze (fake) profielen gaan niet zorgen voor een boost op jouw Instagram. Want de mensen die echt een fotoshoot willen boeken bij jou, krijgen deze foto’s helemaal niet te zien. Ik denk zelfs dat je een heel ander algoritme krijgt met nog meer fake profielen. 

Tuurlijk staan die 10.000 volgers mooi op jouw Instagram en lijkt het alsof je mega populair bent. Veel van deze fotograferen volgen dan ook 10.000 profielen terug, maar hebben vervolgens 20 likes op 1 foto. Dan klopt er iets niet. Je kunt dit makkelijk zelf bekijken in de volgers en volgend. 

En over het feit dat iemand volledig is volgeboekt tot het einde van het jaar? (Uitzonderingen uiteraard daargelaten) Laat je er niet gek door maken. Niet iedereen heeft fotografie als fulltimebaan. Die hebben nog een baan in loondienst of een gezin waar zij veel tijd aan kwijt zijn.  Wat voor deze fotograaf “volgeboekt” is, hoeft voor een ander niet zo te zijn. De een kan 2 fotoshoots aan per maand en de ander 20. Fotoshoots worden door het slechte weer afgezegd en verplaatst en ook die dagen worden ingecalculeerd. Vol is echt niet altijd vol. En zo wel? Dan gun ik je dit echt oprecht en ben je echt onwijs goed bezig.  Ik heb zelf een externe fulltime baan en plan mijn fotoshoots dan ook zorgvuldig in. Ik vind het dan soms ook wel fijn om last-minute aanvragen te krijgen omdat ik soms echt niet weet wat ik over 6 maanden allemaal van plan ben! Ik kan voor mezelf geen 6 maanden vooruit plannen met mega veel fotoshoots. Dit geeft me namelijk weinig rust in mijn hoofd. Ik weet niet of ik dan op vakantie ben, een feestje heb, liever iets anders had gepland maar ik weet ook echt niet hoe het weer is over 6 maanden als ik een buitenfotoshoot plan. De kanttekening is dat ik ook last-minute fotoshoots ook niet altijd kan aannemen omdat ik dus mijn fotoshoots goed plan.

En vraag jezelf ook eens af: “Zitten deze fotografen ook écht vol of doen ze alsof om klanten te trekken?”

Wil je meer aanvragen? Boek portfolio shoots in. Zet je buurjongen/meisje op de foto. Vraag via vrienden of zij gezinnen of kinderen kennen die voldoen aan jouw eisen. Vraag of ze deze foto’s willen delen en jou willen taggen. Blijf posten en laat zien waarom ze jou moeten boeken als fotograaf! Zorg voor mond op mondreclame en geef niet op als dit een paar keer niet direct het gewenste effect geeft. Blijf bij jezelf. De klanten komen echt vanzelf als jij zelf achter je producten staat. 

Het is een verzadigde wereld en alles is al een keer uitgevonden. Blijf bij jezelf, post wat jij mooi en leuk vindt en kijk vooral niet steeds naar andere fotografen als jij hier onzeker van wordt! Wordt je onzeker van een bepaalde fotograaf? Dan hebben ze een mooi ontvolg knopje uitgevonden op social media. Wordt je mega geïnspireerd door een mede fotograaf en vind je zijn/haar werk mooi? Vergeet dan ook niet dat deze fotograaf ook heel veel tijd en moeite in de hele branding heeft gestopt en geef een complimentje!

Het is echt niet altijd wat het lijkt. 

Liefs, Kimberley 

error: De inhoud van deze pagina is beschermd!
Voornaam
Achternaam
Mobiel nr.*
User e-mail*
Service