“Beginnersfouten” deel 1 (fotograaf editie)

Fotograaf editie: Beginnersfouten deel 1

Beginners”fouten”. We maken ze allemaal. En we maken ze in het begin écht allemaal onbewust. Zijn het fouten? Ja en nee. Wat ik “fout” vind kan voor jou werken of je eigen keuze zijn. Maar goed, je bent hier omdat je mijn beginnersfouten waarschijnlijk wilt weten, iets wilt leren of mijn mening wilt weten 😉 Haal uit deze blog wat voor jou werkt en ik ben na het lezen onwijs benieuwd of je deze fouten nu ook maakt, of hebt gemaakt en/of je iets aan mijn blog hebt gehad. Laat je het me weten? 

Bedrijfje 

Nee. Je hebt een bedrijf. Je hebt je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel om een bedrijf te starten. Doe jezelf niet te kort door dit een bedrijfJE te noemen. Je hebt de stap gezet om serieus te gaan ondernemen en bent van plan hiervan een succes te maken. Doordat je dit zelf neerzet in je post op social media, en dit tegen vrienden, familie en klanten zegt, lijkt het alsof je jouw bedrijf niet serieus neemt en dit er maar “bij doet”. Als je je eigen bedrijf al niet serieus neemt, hoe ziet de klant dit dan? Hoe klein en nieuw je bedrijf ook is, je bent een bedrijf begonnen.  

“Bij het boeken van een fotoshoot krijg je ook alle onbewerkte foto’s.”  

Sorry voor mijn taalgebruik maar eh? What the f!? Dat meen je toch niet serieus? Want? Waarom? Wat is hiervan de reden? 

Nogmaals, doe wat goed voelt en wat je zelf wilt. Maar wat zou een reden voor jou kunnen zijn om jouw onbewerkte foto’s af te geven aan de klant? Mijn onbewerkte foto’s lijken namelijk in de verste verte niet op mijn bewerkte foto’s. Hier zit namelijk onwijs veel tijd en liefde in. Ik heb jaren geoefend met photoshop programma’s om mijn foto’s te kunnen bewerken en mijn bedrijf naar een professioneel punt te brengen, mede dankzij mijn bewerking. Mijn klanten kiezen mij voor mijn bewerkte foto’s. Ik denk dat ze schrikken als ik ze de raw versie zou geven. 

De raw foto’s missen kleur, zijn soms te donker en hebben met te weinig belichting altijd iets van ruis. En ja, een onbewerkte foto moet al direct goed zijn want een slechte foto kun je niet meer corrigeren. Maar die bewerking is met een raw foto écht wel nodig. Een telefoon corrigeert namelijk de kleuren, het licht, het contrast etc. Dat doet een raw foto uit jouw camera niet.

Toevallig zag ik een advertentie voorbijkomen van een fotograaf die naast een aantal bewerkte foto’s, ook alle onbewerkte foto’s gaf aan de klant. Ik heb een haar een berichtje gestuurd en gevraagd wat de reden hiervan is. Haar antwoord was onder andere dat als de klant dit zou willen, een andere fotograaf dit eventueel kan bewerken. 

Als jij fantastische onbewerkte foto’s kunt afgeven, be my guest. Maar wat is dan de reden dat je fotograaf bent geworden én wel én niet bewerkt? Wil je de klant tegemoet komen? Bij fotografie hoort bewerking, een eigen stijl. 

De reden om geen raw foto’s aan te bieden: 

-Wat gaat de klant doen met jouw onbewerkte foto’s als ze geplaatst worden? Jij krijgt namelijk de credits niet bij die foto’s. Je hebt ze namelijk zelf niet bewerkt. Een foto schieten kunnen we namelijk allemaal. Automatisch of zelf ingesteld. De bewerking is jouw stempel. 

-En wat als de klant de foto’s zelf bewerkt met een onwijs lelijke filter, lelijke kleuren en jou vervolgens wel de credits geeft? Dit is jouw stempel. Jouw naam staat erbij en dit is niet wat jij wilt uitstralen met jouw bedrijf. Jij wordt hier niet blij van en toekomstige klanten denken dat jij dit aanlevert. 

Meteen nog een tip: Zet een verbod op het extra bewerken van jouw foto’s. Dus niet croppen, geen filter, geen zwart-wit bewerking op jouw kleurfoto etc. Ofwel dit is uit den boze. Kun je dit voorkomen? Nee, maar het is wel jouw copyright. Ik vind het namelijk het meest beledigende wat je een fotograaf aan kunt doen. Uren zijn fotografen de foto’s aan het bewerken en dan wordt er zo een filter overheen gegooid en staat jouw naam ook nog eens in de foto. Dag uren tijd! 

Ik heb dit verwerkt in mijn algemene voorwaarden en geef dit ook extra mee tijdens het aanleveren van de foto’s. 

Schieten in raw en instellingen

Een kleine tip maar zet jouw camera instellingen direct op RAW. Simpel gezegd, zo behoud je alle informatie van jouw foto. Met JPEG mis je informatie en geeft jouw camera al een minibewerking aan jouw foto. Met raw kun je veel meer in photoshop programma’s. 

Schiet niet veel te donker maar ook niet te licht. Zo gaat er niets van je foto verloren. Te donker kun je nog redelijk corrigeren maar met te veel licht niet meer. Wil je hier meer over weten? Google het verschil tussen raw en jpeg. 

Oefen met je camera. Probeer verschillende instellingen tijdens een fotoshoot en neem je tijd! Je hoeft niet te haasten. Zeker niet als je net begint met fotografie. Leg de klant uit dat je af en toe naar je instellingen moet kijken en testfoto’s maakt. Geloof me, op een gegeven moment gaat het vanzelf en kun je dit binnen 2 seconden corrigeren. 

Prijzen/Prijslijst

Persoonlijk vind ik prijzen en prijslijst een beetje goedkoop overkomen. Tarieven vind ik een mooier woord en komt professioneler over.

Aanvraag voor portfolio fotoshoots 

Herkenbaar? Een voorbeeld van een social media post bij beginnende fotografen die modellen zoeken. 

“Je krijgt alle gelukte foto’s.”  Wat is de reden dat je dit zegt? Zo suggereer je dat je eigenlijk niet kunt fotograferen en eigenlijk slecht bent in wat je doet. Zeg dit asjeblieft niet als je modellen zoekt. Kies zelf het aantal foto’s wat jij waard vindt om gratis weg te geven en reclame mee te maken. “Ik moet nog oefenen.” Dat je moet oefenen of iets nieuws wilt proberen is al een feit. Je zoekt immers modellen. “Het liefst gebruik ik mijn foto’s voor social media.”  Nee je zoekt modellen om te tonen op social media. Geef de klant geen keuze hierin. 

Een beter voorbeeld zou zijn: 

Geef aan wat je zoekt en waarop je wilt oefenen. En durf vooral ook nee te zeggen als je aanvragen krijgt waar jij niet achter staat. Jij wilt oefenen, jij hebt iets in je hoofd. Maar doe jezelf niet tekort in jouw aanvraag voor modellen. Verkoop jezelf. Laat zien aan de klant dat het een eer is dat jij om modellen vraagt! En vind je dit nog lastig? Zet je knappe buurmeisje op de foto en oefen eerst met bekenden.  

De klant bepaalt niet

Vanaf dag 1 heb ik in mijn hoofd wat ik graag fotografeer. Wat ik niet fotografeer zijn bijvoorbeeld dieren en grote groepen mensen. Ik zeg dan ook direct nee tegen de klant. Ik leg uit wat de reden is dat ik deze aanvraag niet aanneem en verwijs ze door naar mijn collega’s die deze aanvragen wel doen. 

Ook ik heb aanvragen waar ik gewoon nee tegen durf te zeggen. Midden op de dag fotograferen bijvoorbeeld. Dat doe ik niet en ook niet bij uitzondering als het een zonnige dag gaat worden. Ik wil dit niet, dit past niet bij mijn stijl en ga dit ook niet doen omdat ik dan maar geld verdien. De klant krijgt namelijk dan ook niet wat hij/zij wil. Ze kiezen mij namelijk aan de hand van mijn portfolio. Wil de klant graag dit soort foto’s? Dan gaat dat op mijn manier zodat ik ze kan verzekeren van kwaliteit. 

De reden dat ik niet midden op de dag of met een hoogstaande zon fotografeer: 

Licht. Veel te veel licht. Lelijke schaduwen in het gezicht met een bijvoorbeeld een gezin die je niet meer weggewerkt krijgt. Overbelichting op het gezicht, haar en kleding. De kleuren komen niet overeen. 

Ik kreeg een aanvraag in het begin van mijn fotografie carrière voor een cakesmash bij iemand in huis. De klant zou zelf de achtergrond, versieringen en de taart verzorgen. Ik heb direct nee gezegd. 1: Ik doe geen cakesmash fotografie. 2: Ik weet niet waar ik in terecht kom. Wat voor huis is het? Is het donker, licht? Hoe is de inrichting verder? 3: De klant gaat de achtergrond, versieringen en de taart voor mij bepalen. Hoe ziet dit eruit? Ik moet dit op de foto gaan zetten. Ik weet niet of de uitkomst gaat worden zoals ik in mijn hoofd heb. Onprofessioneel naar mijn idee dus ik zeg nee. 

Durf ook echt nee te zeggen als je twijfels hebt. Wil je wel graag oefenen, iets nieuws proberen en krijg je een aanvraag en twijfel je of je dit wel kunt? Doe het gratis en leg het uit aan jouw klant. Dan heeft de klant geen verwachtingen, de druk is bij jou weg en je gaat er een stuk relaxter de fotoshoot in. 

Doe alles op jouw eigen tempo en de klanten komen vanzelf. Ik ben ook ergens begonnen en hoop dat mijn “fouten” jou helpen om iets sneller professioneler te worden dan ik.  Tot deel 2!

error: De inhoud van deze pagina is beschermd!
Voornaam
Achternaam
Mobiel nr.*
User e-mail*
Service